Majka svake znanosti

Astrologija od grč. aster - zvijezda i logos - riječ, zakon - znači znanost o zvijezdama. Sa svojim "stažom" od preko 4.000 godina s pravom nosi naslov majka svih znanosti. Astrologija bez obzira na svoj status u društvu prisutna je cijelo to vrijeme i izravno ili posredno utjecala je na pojedince i društvo.


Nadalje, u svom izučavanju astrologija koristi razne metode i znanja od promatranja, matematike do psihologije i intuitivnih uvida. Modernim jezikom rekli bismo da je multidisciplinarna. Ipak za razliku od mnogih današnjih multidisciplinarnih znanosti, koje su nastale spajanjem, astrologija je izvor, iz nje su se razvile i potekle druge grane znanosti - uključujući njenu (puno) mlađu sestru astronomiju.


Poimanje znanosti u današnjem obliku i znanosti u prošlosti je vrlo različito, nažalost na štetu današnjeg poimanja, jer se izgubio uvid u cjelovitost. Suvremena znanost otišla je predaleko u detalje, pa od "drveta ne vidi šumu". Otpao je pogled na povezanosti ljudi, prirode i svemira. Svi smo mi dio cjeline i cjelina je dio nas i svaka akcija istovremeno utječe na ostatak cjeline. Um, intelekt je prevladao, a intuitivna, duhovna strana izgubila je na važnosti. Tako je i astrologija sve više gubila na značaju i važnosti.


Međutim, sve se mijenja pa tako i uloga astrologije, koja u skladu sa novim vremenom ispunjava neke nove zadatke, znanje iz starina nadopunjuje  novim znanjem i zahvaljujući kolektivnom podizanju svijesti, astrologija pruža novi svjetonazor, daje nove odgovore i otvara neka nova pitanja.


I zato usprkos svemu astrologija zaslužuje naslov da bude majka svih znanosti i da kao takva bude i primjer cjelovitog (rekli bismo holistočkog) pogleda na čovjeka, život i svijet (uključujući svemir) doprinoseći ispunjenom, slobodnom i osvještenom životu ljudi.


Za kraj, umjesto odgovora evo nekoliko pitanja, čisto da dobijemo neki novi uvid, osvijestimo možda neko svoje (zastarjelo) uvjerenje ili proširimo pogled na svijet.


Treba li nas znanje oslobađati ili odvajati - i što se od toga događalo u našem životu ?


Je li znanost, znanost ako poriče sve ono što se ne uklapa u određene postavke, čak i ako to radi nekritički i protiv svojih postulata?

I uostalom, je li doista moguće da postoji vrhovni autoritet u pogledu znanja, ljudskih vještina i sposobnosti kao što ga danas ima znanost?









Primjedbe

  1. Baš lijepo napisano!! Sviđaju mi se svi postovi i baš zanimljivo, jedva čekam idući post!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar