Razine

U astrologiji sam uočio važnost nečega što nazivam razine. Ne mislim na to je li nešto bolje ili lošije nego jednostavno kao stepenice ili katovi još bolje rečeno. Shvatio sam da je asrologija slojevita u svim pogledima. Uzmimo na primjer bilo koji pojam, neka budu horoskopski znakovi. I neka je to na primjer Vaga. Vaga može imati i svoje mane i svoje vrline, ali i svoje razine. Na najjednostavnijoj razini Vaga je druželjubiva, sklona održavanju skladnih međuljudskih odnosa, voli ljepotu. Na nekoj drugoj razini Vaga može biti neodlučna ili biti diplomat u društvenim odnosima, a na privatnom planu, recimo živjeti u uvjerenju da ne može  sama bez partnera. Na nekoj trećoj razini može biti dobar savjetnik imati osjećaj za pravdu, biti vrstan odvjetnik ili sudac  ili partner u pravom smislu te riječi. Naravno sve to može biti i u suprotnom smislu, ali bi razina bila ista.  Tako bi mogli bi nabrajati još dugo. Bit svega je da svatko prema razini svijesti reagira odlike Vage ili bilo kojeg znaka, planeta pa cak i kuće. Većina ljudi reagira slično pa možemo reći primjerice da će reagirati neodlučno u kritičnim trenucima, ali netko će moći u trenu sagledati sve aspekte neke situacije i razlučiti dobre i loše strane i donijeti brzo mudru odluku, jer i to je jedna od odlika Vage da donese mudru  odluku sagledavši sve strane neke situacije. Međutim kako većina funkcionira po principu linije manjeg otpora, zbog razno raznih blokada, odluka i akcija često puta izostane.
Navedeno reagiranje u primjeru Vage ne odnosi se samo na pripadnike znaka Vage, nego i na sve nas, koji nismo Vage. Svi mi živimo svih 12 znakova, pa prema tome ono što je rečeno za Vage vrijedi nekom Biku na području obitelji, ako ima Vagu u 4. kući ill nekom Strijelcu koji ima Vagu u 2. pa mu sve što smo rekli za Vage vrijedi na području samopuzdanja, tako inače slobodni Strijelac može živjeti sa mišlju da mu treba partner kako bi bio ispunjen, itd.
Na osobi koja gleda nečiji horoskop je da koristi upravo intuiciju i odredi na kojoj je razini svijesti osoba i protumači prema tome što to govori horoskop neke osobe.
Kada ne bi uzimali u obzir razine reagiranja u životu i razinu svijesti osobe kojoj gledamo horoskop, naše tumačenje bilo bi kako ja to nazivam, šablonski. Tada bi tumačili svima horoskop na isti način, što je naravno plitko i nedovoljno da nekome pomognemo u rasvjetljavanju životnih situacija.
Kada tako gledamo horoskop onda te razine postaju još važnije, jer je u tom slučaju potrebno prilagoditi ono što znamo o nekom znaku, sa kućom i naravno sa karakterom osobe i njenim životnim situacijama.
Evo još jednog primjera u slučaju tumačenja kuća. Deseta kuća je jako dobar primjer za ono što zelim reći. Kada spomenemo 10. kuću, prva asocijacija većini je karijera. Međutim 10. kuća nije samo to, općenito gledano je to status u društvu, nešto po čemu želimo ostaviti trag neki naš doprinos ili može biti i naš poziv nešto čemu ćemo se bez zadrške posvetiti. I sad opet imamo razine, primjerice kad kažemo društveni status to može biti u rasponu od doista karijere, pa do ugleda osobe u društvu kao neke poznate ličnosti ili osobe na vlasti pa sve do bračnog statusa - oženjen, razveden, samac, jer i to je također status u društvu, ali se ne daje na sva zvona. I sad ako pred sobom imate gospođu u 70-tima, gdje joj tranziti naglašavaju upravo 10. kuću, nećemo joj reći da joj stoji vrijeme da ganja karijeru. Međutim, ako radi na sebi, vitalna i društvena, može biti vrijeme kada želi pronaći neki novi smisao i mjesto u društvu. Bilo da želi pomagati svojim iskustvom drugima ili na neki drugi način se uključiti u društvo ili se možda želi povući ako je bila vrlo aktivna, pa se želi sada smiriti i na drugačiji način organizirati život.
Zato me astrologija uvijek iznenađuje i otkriva nešto novo, a to je jedan od razloga koji me oduševljavaju u tome kako astrologija funkcionira.


Primjedbe