Za one koji zele znati više - ekliptika

Dobrodošli u rubriku Za one koji žele znati više. Tu pišem o svemu onome što je stručno ili je preopširno da stane u jedan post. Ovdje ću si kao prava Djevica dati oduška u detaljima ili u objašnjavanju, a vas to neće smetati - jer želite znati više  😋.

Otvaramo rubriku pojmom - ekliptika od grč. ἐϰλεıπτıϰός (ekleiptios ) onaj koji nestaje od ἐκλείπω (ekleipo) nestajem. 

Prije pisanja ovog posta, razmišljao sam kojom slikom to jednostavno prikazati, ali u svakoj sam se pogubio dok sam pohvatao sve detalje. Tako da u ovom postu nema slike koja bi to prikazivala, ali ću na najjednostavniji način objasniti, pa slika neće biti potrebna.

Dakle ekliptika- označava zamišljenu kružnicu oko Zemlje, koja je vodoravna (znači 0°) u odnosu na Zemlju. Zamislimo da je Zemlja neka lopta ili kugla i zamislimo tanjur koji je veći od te kugle kako vodoravno presijeca kuglu -  Zemlju, koja  stoji presiječena na sredini tanjura. Rub tanjura se zove ekliptika, a po tom rubu šeću Sunce i ostali planeti.

U stvarnosti radi se o kružnici, koju opisuje Sunce tijekom svog prividnog kretanja u jednoj godini uslijed rotacije Zemlje oko Sunca. 
Sjetimo se Zemlja se okreće oko Sunca, ali sa našeg stajališta izgleda kao da se Sunce okreće oko Zemlje. Kada se radi o rotaciji Zemlje oko Sunca, izgleda da nam Sunce prolazi kroz pojedina sazviježđa u pozadini, dok se radi o tome da Zemlja putuje, a efekt toga sa Zemlje vidimo kao da se Sunce kreće

Kada se radi o rotaciji Zemlje oko svoje osi, tada nam se čini da Sunce putuje po nebeskom svodu. Tako se i ponašamo u svakodnevnom životu, pa govorimo da Sunce izlazi ili zalazi, iako ono u stvari ništa ne radi, nego se Zemlja oko svoje osi.

Da zaključimo ekliptika je kružnica oko Zemlje, a ime je dobila po pomrčini Sunca, koja nastaje kada se Mjesec nađe na toj trasi, u istoj ravnini putanje Sunca i tada nastaje pomrčina ili eklipsa, pa bi prema tome ekliptika bila nešto kao kružnica na kojoj Sunce nestaje.

Primjedbe

  1. Sad još i dodatni postovi..ne vjerujem hihii!! SVAKA ČAS!! Go Daniel!! 😘😘💕💕

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh da, trenutak inspiracije. Nekad mi doista ne stane sve što bih htio reći, a i bilo bi valjda prenaporno to sve čitati. Nadam se da će to sve dobro ispasti :-)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar