Zodijak

Zodijak - od grč . ζῳδιακός (zodiakos - životinjica) - životinjski pojas na nebu, a koji je dobio ime po životinjama - sazviježđa na nebu. Zodijak je drugim riječima nebeska pozornica, vidljiva sa Zemlje. Nama se čini kako se ta pozornica polako okreće, iako je upravo suprotno. 

Mi se nalazimo na ogromnom vrtuljku zvan Zemlja, koji se okreće oko Sunca, a efekt toga je prividno kretanje nebeskog svoda. 
Ovaj pojas radi lakšeg snalaženja podijelili smo na 12 jednakih dijelova - zona i nazvali ih prema sazviježđima, Ovan, Bik, Blizanci itd. Svako sazviježđe ima jednu ili više istaknutih, sjajnih zvijezda po kojima prepoznajemo sliku nekog sazviježđa.

 Eto tako, sada imamo pozadinu, nebesku pozornicu koja se polako i predvidljivo okreće i pruža nam mogućnost orijentacije. U vremenima bez GPS-a, televizije, mobitela ili teleskopa, kada kalendari nisu iskakali iz mobitela, frizerskih salona i tiskara - ove zvijezde govorile su pomorcima gdje se nalaze, zemljoradnicima, koje je doba godine i mogu li očekivati sezonu kiša, a drevnim astrolozima znakove povoljnih ili nepovoljnih prilika.

Sada na toj pozornici možemo postaviti glumce - likove; Sunce, Mjesec, poznate nam planete i gledati kako se kreću i dobili smo prvu i najvažniju, dinamičku sliku neba. Više ne moramo objašnjavati svom kolegi astrologu: "Znaš prošle godine kad su višnje cvale, a Sunce je bilo pored zvijezde.." Umjesto toga sada možemo jasno reći: "Prošle godine dok je Sunce bilo u Ovnu.." i onda oni koji prate zvijezde točno znaju što to znači.

Međutim odjednom imamo gužvu na nebu i teško se snalazimo, što gledati, jedan ide tamo, drugi onamo, dok odjednom prošiša nešto što uopće nije iz ovog kvarta i više se nikad neće pojaviti.

Da bi imali pregled, treba reći da su za početak najvažniji deset planeta koje teško da bi mogli pratiti gledajući ih cijelo vrijeme u nebo. Zato tu sliku sada možemo prenijeti na papir i dobivamo kružnicu podijeljenu na 12 dijelova - 12 znakova, a u njima planete, Sunce i Mjesec u nekom trenutku promatranja neba. Ovime smo dobili obrise prvog horoskopa, a to je već tema za neki drugi dan. 

Primjedbe

Objavi komentar