Hiron

Kiron ili Hiron, Cipar ili Kipar, kemija ili hemija - igra riječi ili nedoumice ?
Za početak, to je uvod u otpetljavanje stanovitih jezičnih zavrzlama. Slučajno ili ne, upravo na primjeru Hirona, prvog iscjelitelja koristim i priliku za objasniti nešto što nam se svako malo plete u našem rječniku svakodnevnog govora, a još češće dok pričamo o astrologiji.
Kao što smo vidjeli mnogo riječi dolazi iz starogrčkog, a većina njih dolaze preoblikovane iz latinskog. Vratimo se nakratko u doba Rimskog Carstva, koje se prostiralo od obala Atlantika do obala Crnog Mora u kojem je jezik učenih ljudi bio grčki, a koje riječi su Rimljani 'latinalizirali' ne bi li ih učinili njima razumljivijim ili barem lakše za čitati (kao što to i mi radimo engleskim riječima pa smo počeli lajkati i čilati :-) ).

Međutim osim što nisu pisali istim pismom, Grci su imali slova koje Rimljani nisu imali (poput slova k, jedina riječ koju su Rimljani imali na slovo k je kalende, a označavala je prvi dan u mjesecu i preuzeta je iz etruršćanskog), niti su Rimljani imali iste glasove za pojedine riječi kao što je Χείρων  (Kheiron) grčki X (grčki hi koji se čitao kh) nije isto sto i latinski X (iks).

Pa su Rimljani taj grčki X pretvorili u ch i u doba antike se trudili vjerno izgovarati klasični grčki kh zajedno.
Vremena su se mijenjala Carstvo se zbog veličine i opasnosti na granicama podijelilo na dva, dijela granica je bila Drina. Zapadni dio osvojili su Barbari, Istok je opstao gotovo slijedećih tisuću godina sve više koristeći grčki iako su i dalje sebe smatrali punokrvnim Rimljanima.
I tako su u jezike pod utjecajem latinskog ušle grčke riječi sa latinskim štihom, a čiji se izgovor izmijenio pa se slova ch nisu više čitala kao kh, nego k pa odatle Kiron, sinkronizacija, kemija itd .
U jezicima gdje je grčki imao veći utjecaj ostali su izvorni grčki izgovori, pa odatle riječi Hiron, hemija, sinhronizacija, jer su u međuvremenu Grci prestali govoriti kh i pojednostavili u h.

Budući sam učio pod nazivom Hiron tako sam i zadržao to i dalje isto, jer kao i u astrologiji u ovom slučaju nema ispravno - pogrešno već su to dvije verzije izgovora, nastale pod utjecajem vremena i različitih okolnosti, a označavaju istu stvar.

Hiron je dakle kentau (Κένταυρος - kentauros sa k, jedna od riječi  sa slovom kojeg Rimljani nisu imali),  pola čovjek, pola konj, koji je nesretnim slučajem smrtno ranjen, ali budući je bio besmrtan, nije mogao umrijeti, a rana nije mogla zacijeliti. Niti je Hiron mogao sam sebi pomoći iako je bio prvi liječnik i znao sve o ljekovitim biljkama i iako je bio iscjeljitelj. Stoga je zamolio Zeusa da ga liši života i prekine agoniju, što je Zeus i učinio i stavio ga na nebo.Tako da je Hiron kentaur postao simbol Strijelca. 

Iz ovog kratkog opisa Hirona (mitoloska priča o Hironu slijedi u nekom od budućih postova ) slijede sve njegove osobine i značenja u horoskopu . Iako je kentaur sazviježđe, Hiron je također i nebesko tijelo - asteroid iz skupine asteroida pod nazivom Kentauri. Njegova putanja oko Sunca kreće se između putanje Urana i Saturna i također presijeca njihove orbitalne staze iz čega proizlazi još jedna simbolika Hirona u samom horoskopu. 


No krenimo redom, Hiron u horoskopu pokazuje neku našu (pra)staru ranu, koju već nosimo životima i koju nismo još iscijelili, a u ovom životu nam se upravo pruža prilika da tu ranu osvijestimo i iscijelimo. To je još jedno od osjetljivih točaka horoskopa, gdje nas je lako povrijediti i gdje jako boli. 

Međutim, ova rana nam daje priliku da drugima, koji imaju sličnu ranu pomažemo iscjeljujući ih i podučavajući ih. 

Iscjeljivanje nije samo puko zacjeljivanje rana nego je iscjeljivanje otklanjanje u potpunosti svakog uzroka ili korijena naših rana, dovođenje u (ponovno) stanje cjelovitosti. 
Da bi se to postiglo potrebno je duhovno znanje, mudrost i Ljubav - iz Izvora, Boga. Na tom putu nam treba učitelj i na tom putu smo jednako učitelji i učenici, bas kao i Hiron. 
Ova rana nam daje priliku da druge podučavamo, iako sami nismo riješili problem, jer s jedne strane imamo iskustvo na tom području (iz prošlih života, a u ovom životu imamo duboko razumijevanje te teme), a s druge strane pomažući drugima, podučavajući ih i iscjeljujući ih, pomažemo sebi i iscjeljujemo sebe, jer to je način na koje iscjeljenje funkcionira.

Iako nas se može lako raniti, na isti način na koji nas drugi ranjavaju, Hiron u horoskopu pokazuje kako i mi ranjavamo druge, na način znaka u kojem se nalazi Hiron i na području prema kući u kojoj se nalazi Hiron. 

Nekada, Hiron može biti uz neki osobi planet , pa se neke osobine Hirona mogu pojačati i lakše ostvariti u životu, naravno ovisno o razini svijesti koja nam može zauvijek ostaviti zakopane potencijale iscjeljivanja i sličnih sposobnosti ili nam može otvarati puteve da te posebne darove, strpljivo otkrivamo i izgrađujemo u pune sposobnosti. 

U svakom slučaju Hiron je učitelj i uvijek nam je dana mogućnost da drugima pomažemo preko naše rane, jednako da učimo od drugih i iz svojih iskustava. Dokle god nešto ne znamo dotle smo otvoreni prema novim znanjima i iskustvima, dotle smo fleksibilni i prijemčivi za promjene i neprekidan rast i razvoj. 

Kao što smo malo prije rekli Hironova putanja se nalazi između Urana i Satruna i u svom kretanju oko Sunca, presijeca njihove orbitalne staze, a što nam simbolički govori da je Hiron, most, prijelaz iz Saturnovog područja utjecaja u područje Urana. Znači iz materijalnog područja, područja discipline, ograničavanja i učenja dok u potpunosti ne savladamo na strpljiv i ustrajan način, jer samo tako možemo ući u Uranovu domenu, koja otvara nova područja i put prema višim razinama na kojima ne možemo biti dok nismo čvrsto utemeljeni i stabilni. 





Primjedbe