Mjesečevi čvorovi

Evo nas kod još jednog nebeskog fenomena, nama gotovo nevidljiv i nezamjetan, a koji nam mnogo toga može reći gdje smo bili i kuda trebamo ići.
Riječ je o Mjesečevim čvorovima. Mjesec u svom okretanju oko Zemlje, presijeca ravninu ekliptike, pa prelazi s južne nebeske polutke na sjevernu ili obrnuto. Te točke na kojima Mjesec presijeca ekliptiku nazivaju se Mjesečevi čvorovi, jedan je Južni, a drugi je Sjeverni Mjesečev čvor. Nalaze se uvijek jedan nasuprot drugoga, pa tako ako u svom horoskopu imamo ucrtan samo jedan Čvor (obično je to Sjeverni), onda znamo da je točno nasuprot drugi Mjesečev čvor.

Upravo u tom razdoblju, kada Mjesec prelazi preko ekliptike su moguće i pomrčine Sunca ili Mjeseca. Budući da se Mjesec nalazi u tom razdoblju na Sunčevoj putanji (sve naravno gledano sa Zemlje) jedino tada je moguće da Mjesečev disk zakloni Sunce. Mjesečeva i Sunčeva pomrčina se uvijek događaju u paru u razmaku od otprilike dva tjedna .
Mjesec, zbog gravitacijskog utjecaja Sunca i drugih planeta ne presijeca ekliptiku uvijek na istom mjestu nego se ta točka pomiče, a napravi krug za otprilike 19 godina i kreće se obrnuto od planeta, znači da je kretanje Mjesečevih čvorova retrogradno.

U horoskopu Mjesečevi čvorovi za mene su kao putokazi u putovanju naše duše. Južni čvor nam govori gdje smo bili (i što smo radili), a Sjeverni čvor kamo trebamo ići i gdje nas je strah.
Zbog prirodne tromosti ljudske prirode Južni čvor ima jaku 'gravitacijsku' moć, pa svi na početku svog života radimo ono što nam je zapisano u Južnom čvoru i sve nam tu ide jednostavno i lako, ali nažalost ne nalazimo sreću. Nekada nas životne situacije upravo gurnu u smjeru Sjevernog, čvora i tada kada prođemo kroz sve teškoće, ovladamo kroz praksu nekim novim vještinama i sposobnostima za koje smo mislili da ne možemo ostvariti ili nismo niti mislili da bi se ikada mogli baviti nekim novim zanimanjem, tada otkrijemo sreću i vidimo koliko nam je to životno iskustvo dragocjeno.

Nažalost često puta ostanemo samo pod utjecajem Južnog čvora i reagiramo stare stvari i poznata iskustva iz prošlih zivota, mislimo pri tome kako smo uspješni ali ne pronalazimo sreću niti ispunjenje. Iskustva iz Južnog čvora trebala bi nam pomoći da savladamo prepreke koje nas čekaju u Sjevernom čvoru. Često puta imamo pomoć planeta na Sjevernom čvoru, ali isto nekad imamo dodatne utege kada su nam planeti na Južnom čvoru.To znači da u tom slučaju imamo neriješene stvari iz prethodnih života i odlučili smo u ovom životu to spoznati i otpustiti, jer Južni čvor znači i otpuštanje svega starog i nepotrebnog.

Kada imamo planete na Sjevernom čvoru to nam je dodatna podrška planeta, da ostvarimo ono što smo kao duša odredili da si ostvarimo u ovom životu . To ne znači da smo jaki, nego naprotiv slabi i da nam treba pomoć. Tamo gdje su nam planeti smo slabi i učimo. Često puta sam čuo da ljudi misle da smo jaki gdje imamo puno planeta.
Meni više sjeda ideja da smo slabi gdje su nam planeti, jer ako imam paket od 35kg, a ne mogu ga sam podignuti dobro bi mi došla pomoć sa strane. Tamo gdje sam jak ili sposoban nije nužno da mi neko pomaže, kad mogu to sam obaviti. U horoskopu prema tome u kućama gdje nema planeta znači da sve funkcionira kako treba ili nam to područje nije u fokusu. Ipak Sjeverni čvor bez obzira na sve bi nam uvijek trebao biti u fokusu, naročito roditeljima bi bilo korisno znati horoskop svoje djece, kako bi ih mogli usmjeravati upravo tamo gdje mogu izgraditi neke vještine, sposobnosti i znanja i ostvariti sreću i ispunjen život. Tada bi bilo puno lakše i djeci odlučiti se za neku školu ili zanimanje, jer bi im to bilo prirodno, budući da su ih roditelji od malih nogu usmjeravali u tom pravcu.

Nadalje, čvorovi ne govore samo o nama oni nam često puta pokazuju zašto gradimo odnose s nekim ljudima i sto učimo jedan od drugoga. Nekada se čvorovi poklapaju pa gdje je  jedan nesiguran, drugi ima iskustvo, pa mogu učiti jedan od drugoga i obrnuto.

Vremenom sve vise prihvaćamo područja u kojima imamo Sjeverni čvor, jer on nas tjera da učimo,a kada učimo znači  da ne znamo, da smo zbog toga nesigurni,a ego uvijek u tom slučaju pruža otpor, međutim vrijeme i životno iskustvo oslobađaju nas strahova od novoga i omogućuju da budemo otvoreni prema novim putevima u uzbudljivom putovanju naše duše na putu prema prosvjetljenju .

Primjedbe