Neptun - simbol

Neptun, još jedan plavi planet u Sunčevom sustavu, ali za razliku od Zemlje, on je plinovit i ogroman. Upravo je plin i s tim povezana anestezija, jedna od ključnih riječi koje vezujemo uz Neptun, a koji je otkriven nedugo nakon što je otkrivena anestezija.
Neptun simbolizira more, beskraj u kojem nam ne preostaje nego da, se predamo. Predaja na način da ego stavimo sa strane da se uskladimo sa Božanskim i plivamo oceanom uz Božansko vodstvo, koje vidi iznad beskraja mora i gdje bi se uz pomoć ega uspješno utopili, ne i nasukali jer sami nikada ne bi došli do obale spasa na "drugoj strani" čak niti slučajno, nasukavanjem. Transendiranje ili nadvladavanje ovostranog, materijalnog još je jedna ključna riječ iz Neptunovog mora.
I baš kad smo kod mora i njegovog boga Neptuna za očekivati je da je i njegov simbol morski. Doista, na prvi pogled Neptunov simbol je trozubac s kojim se Neptun redovito prikazuje na slikama i koji predstavlja simbol Neptunove moći i vlasti nad morem. Kao i do sada, prvi dojam s kojim povezujemo neki simbol je kao u pravilu površinski i povezan sa onim što neki planet predstavlja.
Tako je slučaj i sa Neptunovim simbolom, koji iako izgleda kao trozubac, taj je trozubac sastavljen od križa i polumjeseca okrenutim prema gore, tako da krak križa i polumjesec zajedno čine lik trozubca. I u ovom slučaju ključ koji nudi simbol je ravnoteža, jer polumjesec je mnogo veći od donjeg dijela križa, a k tome je okrenut prema gore, prema božanskim visinama u kojima se lako izgubimo, jer su to razine iznad pet osjetila i teško ih je dočarati i opisati i nekome predstaviti taj osjecaj. To je nešto potpuno jedinstveno i za nas na Zemlji neobično i kada zakoračimo, bolje rečeno uplivamo u Neptunovu sferu, tada smo kao dijete u moru dok ronimo očarani ljepotom morskih dubina i mirom i tišinom koju te dubine nude, zaboravljajući kopno i zemaljski oslonac.
Ukoliko taj križ materijalnog nije izgrađen kao kvalitetno sidro, koje nam je oslonac u velikom i neeigurnom moru, tada se gubimo u moru iluzija, maštanja ili ovisnosti u najgoroj varijanti. Zato je ovo pravi trenutak da se podsjetimo "zločestog" Saturna, koji nas muči lekcijama materijalnog svijeta, a čije nam pouke sada itekako dobro služe da se ne pogubimo u višim sferama i da svojom uzemljenošću održavamo svoju ravnotežu između Neba i Zemlje i da budemo sposobni povezati se i primati poruke, ideje i spoznaje sa razina koje nadilaze naše shvaćanje i da to što smo primili sa Božanskih razina na kretivan, maštovit način pretočimo i uklopimo u naš svakodnevni život.



Primjedbe