Rak - mitologija

Tražeći priču, koja govori o tome kako je rak došao na nebo, ispočekta sam nailazio na samo jednu kratku priču, koja govori o tome kako se Herkul, u svojoj misiji ispunavanja 12 zadataka, u jednom od tih zadataka borio sa Lernejskom Hidrom. U toj borbi božica Hera poslala je divovskog raka imenom Krakinos s namjerom da ometa Herkula u ispunavanju zadatka, kako bi ga strašna Hidra naposlijetku i ubila.
Na kraju priče, Herkul je, osjetivši da ga rak uštipnuo za palac, jednin udracem noge usmrtio strašnog raka, a Hera je u znak zahvalnosti raka stavila na nebo među zvijezde.

U kojoj god verziji pročitao ovu priču bila mi je prejednostavna da bi je stavio u post i povezao sa osobniama Raka, znaka zodijaka.

Stoga sam odgodio pisanje tog posta, misleći da će se već nešto dogoditi ili ću dobiti neku inspiraciju. Tako se dogodilo da sam dobio oboje, i drugu priču i inspiraciju.

Srećom danas postoji internet na kojem možemo pronaći sve što nas zanima, samo treba biti ustrajan i kopati, a to je puno lakše nego prije kada smo tražili po knjigama i knjižnicama informacije o nekoj temi.
Tako sam tražio i tražio, dok nisam "slučajno" našao još jednan mit o tome kako je rak došao na nebo.  U nekim spisima pronadenim u ruševinama Delfskog prorocišta, pronađen je slijedeći mit,  a koji se nadovezuje na priču o Tifonu.

Hera, inače ljubomorna supruga vrhovnog boga Zeusa, nakon što se rodila Atena izravno iz Zeusove glave, bila je više nego bijesna, jer se Atena rodila bez njenog sudjelovanja. Stoga je odlučila osvetiti se Zeusu i također roditi bez Zeusovog sudjelovanja. To je biće trebalo izazvati strahopoštovanje na Olimpu i naravno "izliječiti" Herin povrijeđeni ego.
Kako bi ostvarila svoju namjeru otišla je božici Zemlje, Geji i zamolila je da joj omogući ostvariti svoj naum. Geja je to odobrila i nakon nekog vremena Hera je rodila Tifona. Strašno čudovište,  kojeg je, čuvala i odgajala orijaška i strašna zmija Piton, a koja je bila čuvarica Delfskog proročišta.
Kada je Tifon odrastao postao je visoko čudovište sa stotinu glava, koje su dosezale do neba i imao je grozne oči iz kojih je slijevala vatra, a umjesto nogu imao je stotinu zmijolikih repova. Kada je odrastao Tifon je krenuo na Olimp i svojim glasovima iz stotinu grla i groznom grmljavinom dok se kretao uplašio je čak i Olimpske blogove te su se svi razbježali u obličju raznih životinja, uključujući i samog boga Zeusa koji se pretvorio u Ovna i zajedno sa ostalim bogovima pobjegao u Egipat. Jedino božića Atena nije trepnula pred strasnim čudovištem te je ostala na Olimpu i gdje je ukorila sve bogove, čak i Zeusa, prozivajući ih kukavicama te ih je pozvala na borbu, a Zeus je silom prilika morao uhvatiti se u koštac sa strašnim čudovištem i boriti se.
U toj zbrci i bijegu sudjelovao je i Posejdon, bog mora. Posejdon je pak imao svog čuvara, orijaškog i snažnog raka Kriosa, kojem mu je Posejdon podario i besmrtnost. Krios je imao zadatak čuvati Posejdonove kćeri, morske nimfe, dok je Posejdon bio u bijegu. Tako je Krios čuvao Posejdonove kćeri morske nimfe.
Krios je vrlo ozbiljno shvatio svoj zadatak koji mu je povjerio Posejdon i nije puštao niti jednu nimfu izvan svog dosega, kako bi ih mogao štiti. Međutim, nakon nekog vremena, neke od tih brojnih Posejdonovih kćeri postale su nemirne i željele su izaći na otvoreno more i uvjerile su Kriosa da će biti na, sigurnom izvan dohvata strašnog Tifona, te su krenule put otvorenog mor. Shvativši svoju pogrešku Krios je zamolio za pomoć Vamari - divovsku lignju (čije ime znači "vampirska lignja), a, za koju nije znao da bi imala loše namjerne. Krios ju je pozvao u namjeri da mu pomogne, jer se nije htio udaljiti od preostalih nimfi, koje je čuvao. Vamari se dala u potjeru za odbjeglim nimfama, ali ih je ona na kraju pojela.
Vrativši se Vamari je objasnila da usprkos svim naporima nije uspjela pronaći odbjegle Posejdonove kćeri. Krios je prozreo njenu laž i započeli su dugu i tešku borbu u kojoj je Krios savladao opaku lignju, ali teško ranjen. Zbog zadobivenih rana ,Krios je teško patio, tako da se njegova besmrtnost pretvorila u teret i agoniju. Vrativši se iz bijega Posejdon je vidjevši Kriosovu patnju, ali i hrabrost koju je pokazao, odlučio osloboditi Kriosovu patnju te ga je stavio na nebo kao zviježđe Raka, gdje i danas živi svoju besmrtnost.





Primjedbe