Prazan hod Mjeseca

Evo jedne teme, koju do sada nismo spominjali, ali bi mogla biti zanimljiva i poučna - prazan hod Mjeseca. To je obično vrijeme u kojem nije dobro bilo što započinjati, ali postoji još mnogo drugih načina na koje to vrijeme možemo konstruktivno iskoristiti. No, krenimo redom.
Prazan hod Mjeseca je vrijeme od kada Mjesec napravi zadnji glavni aspekt u znaku kojeg napušta, do trenutka kada uđe u novi znak. Od svih planeta Mjesec se najbrže kreće, pa su te promjene znakova vrlo česte, a samim time i razdoblja praznog hoda Mjeseca. Također postoji i ona povoljnija strana, a to je da ta razdoblja praznog hoda u pravilu ne traju dugo, upravo zbog brzine kretanja Mjeseca. Tako da prazan hod Mjeseca može potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Vrlo rijetko je duže od toga, jer bi to značilo da su svi planeti na jednom mjestu ili svaki u nekom svom kutu tako razmješteni da ne stvaraju niti  jedan od glavnih aspekata s Mjesecom, a to je doista poseban i vrlo rijedak poredak planeta na nebu. Budući da se Mjesec zadržava u nekom znaku u prosjeku 2.5 dana to teoretski znači da i prazan hod ne bi mogao postajati puno duže.
Što se događa za vrijeme praznog hoda Mjeseca ?
Rekli smo da na planete utječe energija znaka u kojem se neki planet nalazi. Svaka promjena znaka nekog planeta znači promjenu u energiji kojom isijava i ovisno o znaku, planet može doći do izražaja i isijavati svoje pozitivne strane, a može se osjećati nelagodno, sputano, suprotno svojoj pravoj prirodi i isijavati svoje loše strane. To vrijedi i za Mjesec. Zato je svaki prijelaz bilo kojeg planeta iz znaka u znak vrlo važan događaj, jer se mijenja energija planeta, a to znači primjenu u našem životu.
Drugo, Mjesec je nebesko tijelo, koje je poslije Sunca najsvjetlije nebsko tijelo na nebu, ali on ne isijava svoju, vlastitu svjetlost nego je kao veliko ogledalo, koje odražava Sunčevu svjetlost na Zemlju. Međutim, možemo shvatiti da Mjesec to radi i sa energijama drugih planeta, kada se nalazi u nekom aspektu.
Kada Mjesec ne stvara niti jedan od glavnih aspekata ni sa jednim planetom, prije nego promjeni znak, on je u tom slučaju sam i isijava svoju energiju, već prema znaku u kojem se nalazi. U tom razdoblju čini se kao da je sve stalo, kao da nema akcije i da se ništa ne događa.
Mjesec je planet koji simbolizira cikluse, razdoblja rasta i razdoblja pada i kao takav utječe na sav život na Zemlji  bilo da su to izmjene plime i oseke, rast biljaka ili ciklusi ekonomskog rasta ili pada. Kada Mjesec nije u nekom aspektu tada, slikovito rečeno, Mjesec nije zaposlen, nego je slobodan i nenavezan. Međutim to ne znači da nema pokreta, jer Mjesec simbolizira i našu podsvijest, skup naših iskustva iz svih prošlih života, pa su se tako pokret i akcija povukli na nama svjesno nezamjetnoj razini.
To je jedan od razloga zbog kojeg neki i negiraju važnost praznog hoda, ali mislim da prazan hod Mjeeca ima svoju ulogu i da to ne treba zanemarivati, jer uvijek se nešto događa i svaka pojava u aszrologiji ima svoju važnost, koju možemo konstruktivno iskoristiti.
Stoga razdoblje praznog hoda treba iskoristiti upravo u skladu sa prirodom te pojave. Prazan hod Mjeseca je razdoblje smirenosti, tišine, sagledavanja stvari i priprema za novo.
To znači da se i mi trebamo smiriti i povućiu stanje meditacije ili relaksacije, sagledati svoje emocije za taj dan na primjer i napraviti inventuru onoga što nas smeta, kod sebe prije svega i pokušati osvjestiti razloge tih obrazaca ponašanja. Ključna riječ je osvijetiti u ovom slučaju, jer Mjesec je naš emotivan i nesvjesni dio i upravo kada je u praznom hodu, može nam lako otvoriti vrata našeg nesvjesnog, a mi to možemo lakše prepoznati i izvući na površinu - dakle osvijestiti i prepoznati i otpustiti.
Prazan hod Mjeseca je vrijeme kada možemo raščistiti što želimo ili ne želimo u rasponu od naših planova, preko odnosa sa drugima, do papira na našem stolu.
Prazan hod Mjeseca također je izvrsno vrijeme za odmor, ne raditi ništa, uživati, ljenčariti i puniti svoje baterije.
Prava je šteta u ovom slučaju da se prazan hod Mjeseca ne poklapa sa vikendom ili nekim našim vremenom za odmor. Ipak, uvijek možemo pokušati uskladiti svoje vrijeme odmora sa praznim hodom Mjeseca, kada je to moguće.
Vidjeli smo da je prazan hod Mjeseca samo još jedna prilika da u našem životu učinimo određene stvari puno lakše i uz veću potporu Svemira, nego inače. To je kao da smo na moru i imamo pred sobom raspored vremenskih prilika, koje koristimo da lakše i brže putujemo prema svom cilju.



Primjedbe