Retrogradni Merkur

U astrologiji jedna od omiljenih tema je retrogradni Merkur. Naročito kada se radi o najavi razdoblja retrogradnog Merkura. To je ujedno i prilika nekima da najave različite probleme ili još bolje da plaše druge. Izgleda da ima nešto  u ljudskoj prirodi da plaši druge (one koji nemaju znanja) i da oni koji slušaju te priče u stvari ih na neki način to privlači, valjda im raste adrenalin, ne bih znao. Meni osobno su te priče bez smisla i prazne, čemu dizati paniku i strah i od buhe raditi slona. Ionako imamo i previše raznih briga i problema da bi još živjeli sa različitim dodatnim opterećenjima i strahovima. No, to je tako, kaže se ljudsko srce nikad zadovoljno nije. Ako je sve dobro bojimo se da ne izgubimo, ako nemamo onda želimo i dajemo sve od sebe da bi to postigli, kada postignemo onda više nemamo motiva i dopuštamo si razmaženost i tako unedogled.
Svrha ovog posta, kao uostalom i svih drugih postova na ovom blogu je upoznati ih sa praktičnim stranama astrilogije, proširiti kut gledanja i možda nekome pobuditi interes za astrilogiju, kao i za rad na sebi.
Znanje je moć, kažu, a u ovom slučaju znanje je moć u pogledu da pruža mir i sigurnost od onoga što nam dolazi, a u ovom slučaju je riječ o retrogradnom Merkuru, čije je razdoblje već počelo.

Retrogradni Merkur, je prividno unatraške kretanje Merkura, gledano sa Zemlje naravno. A kao što je opisano u postu Retrogradni planeti, to je stoga što nas Merkur opet pretiče, budući da je gotovo tri puta brži od Zemlje u svom okretanju oko Sunca, pa iz tog razloga imamo tri puta razdoblja retrogradnog Merkura, tijekom zemaljske godine.

Kada bismo bili sada na Merkuru, slavili bi Novu godinu i tako svakih 88 dana. Dakle, kada je Merkrur retrogradan on je u stvari napravio krug oko Sunca i tada pretiče Zemlju.

Za nas Zemljane znači da trebamo biti pažljiviji u onome što inače radimo rutinski, a tiče se svega što predstavlja Merkur, od komunikacije bilo koje vrstee (pismene, usmene, mobitelom i slično), prije svega dolazi do pojave "pokvarenog telefona" bilo da smo krivo čuli, krivo rekli a ispravno mislili, ispravno rekli, ali krivo nas shvatili i sve te slične varijante, pa sve to  pomnožite sa svim ljudskim aktivnostima u kojima je komunikacija ključna, od privatnog do poslovnog područja.
Merkur je planet trgovine, pa treba obratiti i na detalje u ugovorima, ako se radi o značajnijim pothvatima. Tu je posebno mudro odgoditi početak bilo kakvih novih projekata, nabava ili prodaja, osim ako ste već ranije započeli nešto od toga onda možete mirno i dalje provoditi svoje projekte.

Ono za što možemo korisno iskoristiti razdoblje kada je Merkur retrogradan, je da se riješimo svega što je staro, da završimo nedovršene stvari i da ustvari napravimo čistku sa svime s čim smo se mučili ili gnjavili i da se oslobodimo tih opterećujćih energija i tako napravimo mjesta za nešto novo i puno bolje. Ovo je izvrsna prilika i jedna od vrlo pozitivnih stvari ovog razdoblja gdje ćemo umjesto ometanja imati punu podršku retrogradnog Merkura.

To je ujedno i način da energiju retrogradnog Merkura preusmjerimo sebi u korist i u tom slučaju nam ovakvo znanje itekako dobro dođe.
Inače je važno znati kakvu energiju pojedini planet ima i što on predstavlja, kako bismo u razdobljima pojačane aktivnosti ili kada ima jak utjecaj na naš natalni horoskop, mogli preusmjeriti tu energiju u konstruktivnom smjeru, kao što je to upravo opisani slučaj u vrijeme retrogradnog Merkura.

U slučaju da vam se dogodi određeni gubitak stvari ili podataka na računalu recimo, iako je to teško prihvatiti, ipak gledajte to kao na odlazak nepotrebnog i opterećujućeg, a za što možda niste imali snage sami napraviti. Pokušajte bez obzira na sve to sagledati sa pozitivne strane unatoč tome što situacija izgleda dramatična i teška zbog gubitka. Rezultati pozitivnog stava usprkos svemu će biti puno veći od štete ili nastalog gubitka.

Ako pak krećete u neku organizaciju nekog događaja u vrijeme retrogradnog Merkura ili nove projekte, mogli biste biti uspješni u slučaju da imate u natalnom horoskopu retrogradnog Merkura, jer ste na neki način "cijepljeni" na razdoblja retrogradnog Merkura. Istina je da inače tijekom života možete imati probleme u komunikaciji ili vam se neprekidno potkradaju greške u pisanju, govoru i slično, ali barem na kratko tijekom godine vam se ova stavka u natalnom horoskpu može isplatiti.

I na kraju, zapamtite da smo mi kovači svoje sreće i da je volan sudbine u našim rukama i naša je odluka zadnja, jer na nama je da prihvatimo ili odbijemo neku životnu situaciju, osobu ili izazov (vidi post Slobodna volja) pa otklonite svaki strah ili brigu i sa sigurnošću (koje vam daje znanje) hrabro vozite naprijed i uspješno savladajte prepreke na svom putu.


Primjedbe