Životne teme

Gledano sa astrološkog kuta promatranja i uzevši u obzir sve ono o čemu se govorilo kroz dosadašnje postove, vidimo da se život ne svodi na puko preživljavanje od mjeseca do mjeseca (iako je redovito plaćanje računa bitna stavka, kojom ravna planet Saturn, ipak to nikako ne bi trebala biti životna opsesija).
Život na Zemlji je učenje duše i kao što smo sami svjedoci, svatko u svom životu, neke stvari još nismo naučili, iako smo ih učili tijekom prošlih života (karma), došli smo također u ovu inkarnaciju sa nekim dubokim i starim ranama (Hiron), koje mogu zacijeliti tek kada pomognemo drugima, tampppp0o gdje smo sami ranjeni i iako naše rane nisu iscjeljene, ali imamo iskustvo, iz ovog ili prošlog života,
kojeg može pomoći drugima. Iscjeljujući druge na tom planu, iscjeljujemo i sebe.
Nadalje, također nosimo neka (malo je reći neka) zastarjela uvjerenja i obrasce ponašanja (Pluton), koji čekaju da ih otpustimo i oslobodimo, kako bi primili nešto novo i krenuli dalje u našem kretanju na spirali svijesti.

I kao da nam sve to nije dosta, svatko u svom horoskopu ima neki znak, koji je naglašen planetima ili nekim stresnim aspektima, a koji nas trebaju podsjetiti da smo, kao u školi izabrali neku životnu temu, neki lajtmotiv, koji se provlači kroz cijeli naš život i koji nas usmjerava i vodi u našem učenju - učenju duše. Ta životna tema, je nešto kao krov, nešto što pokriva sve ono što smo donijeli iz prošlih života i sve ono što smo odlučili učiti u ovom životu.

Životna tema može biti shvaćena i kao kompas, neki putokaz, kojeg još upotpunjuje i sve ono što nam govori Sjeverni čvor (kao i onaj Južni, ali ne u negativnom smislu - nego kao izvor naših iskustava i znanja, koja smo stekli do sada).

I tako vidimo da naš natalni horoskop svakodnevno otkriva nešto novo ne samo o nama, nego i o životu kojeg smo odabrali. Upravo tako, ne samo da smo odabrali život, nego i svoj horoskop. Naravno nismo birali horoskop napamet nego u okvirima iskustva i naših dostignuća iz prošlosti. Iako može biti na prvi pogled čudno ili neobično, istina je ta da smo sami izabrali sudbinu, ali ne kao kaznu koju trebamo "odguliti" nego kao lekciju koju trebamo naučiti, jer je to duša htjela iskusiti i proći. Nažalost, kad smo ušli u ovo svoje tijelo, sve smo zaboravili, ali ostao je podsjetnik - naš natalni horoskop. I zato kada gledam nekome horoskop često puta znam govoriti o nečijem horoskopu kao da je ta osoba slagala horoskop (što i jest, ali ne na ovoj razini svijesti).

Kao što smo birali svoj horoskop, tako smo i u njemu birali i životnu temu i da ne bi to zaboravili, podcrtali smo to u horoskopu florescentno žutim flomasterom. Taj fluorescentno žuti flomaster se očituje kao tri ili više planeta u jednom znaku ili kao stresni aspekti na jedan planet iz više kuteva. To ne govori samo da imamo životnu temu opisanu u osobinama tog znaka ili lekcijama koje taj znak treba učiti, nego životna tema sadrži još k tome i ono što nam element toga znaka govori.

Kratki primjer, ako imamo tri ili više planeta u Djevici, to znači da nam se životna tema odnosi na korekciju ega, njegovo pročišćavanje u konačnici usavršavanje sa svrhom služenja drugima svojim umijećima i sposobnostima.
Budući da je element Djevice zemlja, to znači isto tako i da životna tema govori o odvajanju od recimo navezanosti na materijalno ili na bjesomučno gomilanje materijalnih stvari ne bi li dostigli neku (dodšue iluzornu) materijalnu sigurnost.

To bi mogla biti jedna od životnih tema, a u skladu sa ostatkom horoskopa može poprimiti sličan ili drukčiji oblik. Ukoliko ima sličnih detalja, to znači da smo tu životnu temu naglasili i da smo je možda uokvirili tim žutim fluorescentnim flomasterom, a to znači već da smo i većim dijelom svjesni svog ponašanja i problema, kojeg to ponašanje stvara.

Meni je bilo fasciantno kada sam čuo da i znakovi trebaju nešto učiti, a što više otkrivam, vidim da bi se mogla i o tome napisati jedna knjiga za svaki znak. Međutim, to bi ipak bilo previše i ne bi nas pribižilo poanti današnjeg posta, a to je da ukaže na to da naš natalni horoskop daje smjernice o našem životu, koje mi možemo i ne moramo uvažiti. To je naša slobodna volja, a svaki izbor i odluka sa sobom donose i posljedice. Ipak, u nadolazećim postovima saznat ćemo, koje glavne stvari uči svaki znak.

Ako otkrijemo koja je to životna tema, koju nam horoskop priča, tada će nam jednostavno "sjesti" odgovori zašto nam se nešto neprekidno događa u životu, jedno te isto. Tada više nećemo okrivljavati druge, situacije, državu i tko zna koga sve ne, za naš život i situacije koje prolazimo. Jednostavno više neće biti potrebe za tim, kada nam horoskop daje odgovor i ukazuje nam na razloge.

U tom slučaju, ostaje nam još "samo" način kako da riješimo ili bolje rečeno ispunimo tu životnu temu. Jedan od načina je da prođemo kroz te životne situacije, ali ovog puta sa razumijevanjem i prihvaćanjem i da kroz te situacije učimo. Ukoliko bismo pružali otpor i eventualno izbjegavali situacije ili pak te situacije ne bi donijele nikakve promjene u nama, tada će se one ponavljati u ovom ili onom obliku, sve dok ne shvatimo poantu i naučimo lekciju.

Drugi način je da radom na sebi, spoznamo koje su to naše osobine, koje privlače takve situacije i što je to u nama da smo izabrali baš takvu životnu temu. Kada unutarnjom spoznajom razriješimo taj unutarnji konflikt i razbijemo ili otpustimo stari obrazac ponašanja ili zastarijelo, ograničeno uvjerenje, tada više nema magneta u nama, koji bi privlačio situacije, koje smo do tada prolazili i neprekidno privlačili.

Iako nam se može činiti da je to teško ili puno posla, mislim da je to ustvari olakšavajuće, znati što je naša tema i da ona može puno toga objasniti u našim životima. I ne samo to, to nam daje jedan dodatni poticaj, usmjerenje i smisao našem život i naša se pažnja i energija može usmjeravati na nešto puno smislenije i konstruktivnije od kukanja, tračanja ili okrivljavanje Vlade i skidanje zvijezde tajkuima pred malim ekranima.

To nam širi i otvara nove vidike i daje jedan potpuno novi pogled ne samo na naš život nego i na život drugih, kao i toleranciju prema sebi (i prema drugima) a to dovodi i do promjene ponašanja i do promjene načina na koji doživljavamo situacije, druge ljude i cijeli naš život. Mislim da je ovo zadnje, podebljano, izuzetno važno i da se ne može dovoljno naglasiti.

I tako korak po korak, dan za danom, mijenjajući sebe, mijenjamo cijeli svijet - onaj nutarnji, prije svega, ali rezultat je više nego očit i u svijetu oko nas.




Primjedbe