Solsticij 2019.

Došao je još jedan značajan dan u putovanju našeg planeta Zemlje oko Sunca - ljetni solsticij ili suncostaj. Danas kada prve zrake Sunca dopru do polja, cvjetova, šuma i planina i kada nam Sunce svojim zlatnim zrakama okupa lice, naš planet dolazi na sam vrh svoje eliptične putanje i zatvara još jedan krug u svom putovanju oko Sunca.

Nama koji živimo na sjevernoj polutki to označava vrhunac Sunčeve snage. To je početak ljeta, zlatno vrijeme svake godine - to je simbolika obilja, rasta, procvata i blagostanja.

Istovremeno stanovnicima južne polutke, to je vrijeme kada Sunce pokazuje svoju najslabiju stranu i postepeno i polagano se počinje buditi i zadobivati novu snagu.

S astrološke strane to je dan kada Sunce u svom prividnom putovanju nebeskim svodom mijenja znak iz Blizanaca u znak Raka.
Svaki puta kada Sunce ili neki planet mijenja znak, mijenjaju se energije koje isijavaju planeti, mijenja se njihovo ponašanje i utjecaj.
Nama to znači nove prilike ili nove prepreke (što je također prilika) ovisno o tome ulazi li planet u znak u kojem se osjeća kao kod kuće ili u znaku gdje se osjeća kao stranac ili čak nepoželjna osoba i kako se to poklapa sa našim natalnim horoskopom. Sunce predstavlja nas, našu bit ono što smo mi. Zato je utoliko važnije kada Sunce mijenja znak, a pogotovo kada mijenja svoju energiju u danima poput ovoga ili u danima kada se događaju primjerice  pomrčine.
U današnjem slučaju radi se i o promjeni godišnjeg doba, o izmjeni jedne sezone. Prodorna energija proljeća, koja označava novi početak, sada dostiže svoj vrhunac i postaje stabilnija, donoseći svoje prve plodove.
Energija ljeta je energija lakoće, obilja, sada biljka koja je bila u proljeće sjemenka, više ne treba onu snažnu prodornu energiju, koja joj je pomogla da probije opnu sjemenke i da se probije kroz tlo, da bi mogla živjeti. Sada je ta biljka iznikla i ojačala, došla je do svoje zrelosti, a neke od njih već su donijele svoje prve plodove.

Tako stiže energija plodnosti, zrelosti, vrhunca - energija koja donosi smiraj i uživanje.

Stoga je današnji dan prilika, slikovito rečeno, da poput jedrenjaka, uhvatimo najsnažniji vjetar u leđa, koji će nas pogurati i dati poticaja da krenemo u nove pothvate i nezaustavljivo krenemo u ostvarivanje svojih ciljeva. Često puta se sjetim ove slike jedrenjaka, kao usporedbe našeg života i horoskopa. Naime horoskop je kao pomorska karta, koja nam pokazuje gdje je duboko more, gdje su grebeni i virov, koji vjetrovi pušu u nekom razdoblju života. Ako znamo kada i koji vjetar će puhati, onda se znamo i prilagoditi i okrenuti brod tako da nas vjetar gura i daje nam na brzini. Bez horoskopa to nam je teško i često puta idemo kontra vjetra i žalimo se i čudimo kako nam ide teško. Horoskop nam pomaže između ostalog da se prilagodimo životnim situacijama i izvučemo najbolje za sebe, ako već ne možemo nadići neku životnu situaciju.

Iskoristite stoga, ovaj dan i budite otvoreni za energiju plodnosti, energiju koja nam omogućuje ostvarivanje ranije ideja, ciljeva ili želja, svega onoga što je još neostvareno, a sada ima priliku manifesirati se u našim životima. Danas je dan kada su sve mogućnosti otvorene, kada je energija na vrhuncu i kada se njena kvaliteta mijenja iz prodornosti u manifestaciju, ostvarivanje, u plodnost. Neka vam ovaj dan bude poticaj, novi vjetar u leđa, koji če vas voditi prema sreći, obilju i blagostanju.


Povezani članci:
1. Ljetni solsticij
2. Prividno kretanje nebeskih tijela


Primjedbe