Točke horoskopa

Današnja tema su točke horoskopa. Do sada smo samo usput govorili o točkama horoskopa. Vrijeme je i da toj temi posvetimo više pažnje, pa ćemo se u ovom postu upoznati sa vrstama točaka i što one znače u horoskopu. 

Točke horoskopa su nam važne utoliko što služe kao orijentir poput kompasa, a tako to i je kada se radi o glavnim i nama već dobro poznatim točkama ascendenta, descendenta, zenita i nadira. 

Ostale točke su kao svjetionici, svjetlucavi putokazi na našem životnom putu. Točke nemaju energiju, baš kao što ploča putokaza sama za sebe ništa ne znači, ne utječe na nas, ne zrači i nije dio našeg karaktera, za razliku od planeta. Vrijednost točaka se ogleda u činjenici da nam pokazuju smjer, upućuju nas na nešto. 

Međutim ako se nađe koji planet na nekoj točki onda ta točka dobiva itekako na značenju. To je kao da smo reflektorom obasjali neki putokaz. To je ujedno i signal u horoskopu da je ta točka nama vrlo važna i da nam planet daje neku podršku, otvara nam mogućnosti ili upućuje da smo u ovom životu donijeli nešto (obično neku nezavršenu lekciju) iz prošlih života. To ne znači nužno da je "neka zla karma zbog koje bismo trebali patiti". Inače karmu ionako ne treba shvaćati kao kaznu, nego kao nedovršenu lekciju. Takav pokazatelj može biti da smo donijeli neka iskustva, talente ili neke sposobnosti, koje nam trebaju poslužiti da savladamo prepreke u ovom životu. 

Ovakav stav susrećemo pri tumačenju još jedne vrste točaka, a koje u natalnom horoskopu imaju također značajno mjesto. To su točke Sjevernog i Južnog čvora, koje pokazuju gdje putanja Mjeseca, presijeca putanju Zemlje, odnosno liniju ekliptike. 

Ove točke pokazuju odakle dolazimo, kakva iskustva smo stekli (Južni čvor) i gdje trebamo ići, kako bi stekli nova iskustva (Sjeverni čvor). Pri tome nam točke čvorova pokazuju našu zonu komora (Južni čvor) i mjesto otpora i strahova (Sjeverni čvor). 

Međutim u tumačenju tih točaka često puta se kao po definiciji Južni čvor tumači kao nešto što je samo po loše, nešto što nas koči (druga stvar je kako mi koristimo ono što nam Južni čvor nosi), pogotovo ako imamo planet na Južnom čvoru. Umjesto da se to sagledava kao mogućnosti, kao alati u obliku naših stečenih sposobnosti i iskustava koje nam stoje na raspolaganju na putu prema ostvarivanju ciljeva Sjevernog čvora. 

Pored navedenog postoji cijelo brdo raznih točaka i točkica horoskopa, a među postoje razlike u značenju i njihovom utjecaju. 

Tako već spomenute osnovne četiri točke horoskopa uvijek predstavljaju okosnicu za izračun kuća, bez obzira o kojem se sustavu kuća horoskopa radi. To su točke koje prate i označavaju kretanje Sunca. Ascendent je točka izlaska Sunca, zenit najviša točka Sunca na nebu toga dana, točka descendenta je točka zalaska Sunca, a nadir je najniža točka Sunca u vrijeme kada ono nije vidljivo na obzoru. 

Te točke su toliko važne da se nazivaju kutnim točkama, dakle oni su kutevi kuća, na kojima sve stoji. Osim toga, ove kutne točke, jedine od svih točaka, koje planetima koje se nađu u blizini daju dodatnu snagu. Tako ako se Sunce nađe na zenitu u trenutku rođenja to daje posebnu dodatnu snagu, a isto vrijedi i za bilo koji drugi planet na nekoj od tih točaka, odnosno u kući tih točaka - koje se nazivaju kutnim kućama. 

Važnost ovih točaka proizlazi iz činjenice da prate i označavaju kretanje Sunca, koje je i najvažniji planet u bilo kojem horoskopu i ne samo u horoskopu. Sunce je izvor života, bez Sunca nema ništa od svega života na Zemlji. 

Čudesno je kako olako i zdravo za gotovo uzimamo stvari koje nas svakodnevno okružuju i koje nam život znače. Tako je uvijek dobro podsjetiti se i zahvaliti na svemu onome što nam pruža mogućnost da živimo život na našem plavom planetu Zemlji. 

Pored spomenutih osnovnih četiri točke, posebno važne su točke Mjesečevim čvorova, koji govore o putovanju duše, a koje također predstavljaju mjesto pomrčine Sunca. Simbolički to je točka susreta prošlosti i budućnosti. Otpuštanja starog i otvaranja prema novome. To je točka susreta dvaju najvažnijih planeta horoskopa, pa otuda proizlazi i važnost točaka Mjesečevih čvorova. 

Vezano uz točke Mjesečevih čvorova, imamo i točke prenatalnih eklipsi Sunca i Mjeseca. O točki prenatalne Sunčeve eklipse već je bilo riječi, ali o tome se uvijek premalo zna, pa zasigurno očekujte još koji post o tome. Ove točke su karmički važne točke i u globalu govore o tome kako smo napustili život neposredno prije ovoga i koliko je vremena prošlo do ove sadašnje inkarnacije. Također govore o našem odnosu prema duhovnosti i stremljenju ka višim razinama svijesti.

Značenja i važnosti ostalih točaka isto tako se izvodi, po tome što one predstavljaju i koje planete ili može biti i točke obuhvaćaju. Tako postoji cijeli niz točaka koje prema nekoj formuli u odnose stavljaju ascendent, udaljenost Sunca od adcendenta i nekog planeta ili u odnos stavlja međusobno ostale planete i ascendent. To su takozvane arapske točke. Zahvaljujući velikom interesu Arapa za znanost, pa tako i za astrologiju, u vrijeme procvata njihove kulture i civilizacije, spašeno je velik dio znanja antike od zaborava. Arapske točke dio su tog znanja kojeg su oni sačuvali. Ove arapske točke svoje izvore još imaju u Babilonu i Asiriji, te Starom Egiptu. Kada govorimo o točkama horoskopa najvećim se dijelom misli upravo na arapske točke, iako vidimo da su točke horoskopa puno više od toga. Postoji oko sto arapskih točaka, koje su arapski učenjaci razradili i sistematizirali. 

Tako ćemo u ovom ciklusu od arapskih točaka ponajprije upoznati točku fortune, točku duha i neke ostale zanimljive točke, kao što su primjerice točke braka, točke djece i slično. 

Osim ovih točaka imamo i nešto što nazivamo srednje točke. To je točka koja je na jednakoj udaljenosti između dva planeta. To mogu biti bilo koja dva planeta i možemo se tako igrati i kombinirati i gledati kako se te točke raspoređuju po krugu horoskopa. Osnovna postavka u tumačenju srednje točke kaže da je to točka u kojoj se susreću utjecaji dvaju planeta i gdje je moguće uspostaviti ravnotežu u njihovom međusobnom djelovanju. To je naročito zanimljivo i korisno u slučaju da promatramo utjecaj planeta, koji su međusobno različiti, primjerice Saturn u Jarcu i Mars u Ovnu. To je slučaj dvaju planeta na jakim pozicijama, ali njihov međusobni utjecaj nije kompatibilan već po samom elementu,a zatim se ne slažu niti po poziciji budući da su oba planeta u kardinalnim znakovima nalaze se u kvadratu. Međutim, postoji točka na kojoj je moguća suradnja u na kojoj se slikovito rečeno izravnavaju sukobi. Rekli da postoji točka kompromisa. Ove srednje točke daju nam novu perspektivu i otvaraju vrata za nova rješenja, a najviše je to značajno za one odnose planeta koji su teški ili izazovni. 

Na taj način dobili smo mogućnost da natalni horoskop ispunimo mnoštvom točaka, ali zbog toga više ne bismo mogli vidjeti drvo uslijed šume. Stoga je potrebno uzeti one srednje točke koje nam mogu nešto pojasniti i dati rješenja. 

Vidimo da postoji mnoštvo točaka u horoskopu, za koje neke od njih smatramo normalnim i više ne razmišljamo o njima baš kao o točkama nego o nečemu što je sastavni dio horoskopa. Međutim puno više ima onoga što ne znamo (to je uvijek tako) i što nam tek predstoji za otkriti. Vjerujem da smo otvorili vrata jednom novom i zanimljivom području i da nas očekuje još jedno uzbudljivo putovanje.


Povezani sadržaji:

1. Ascendent (podznak)





 








 


Primjedbe