Yin i yang II

Već neko vrijeme razmišljam da napišem post koji se tiče polariteta u horoskopu. To je onaj dio analize horoskopa kada gledamo ima li više mušlke ili ženske energije.

U prvom postu Yin i yang objasnio sam osnovne stvari. U međuvremenu, moje shvaćanje polariteta i tumačenja se promijenilo, bolje reći nadopunilo. Vjerujem da to uvijek svakog zanima kakva je energija, je li više muška ili ženska. Interes za odgovor na to pitanje je uglavnom potaknut našom željom za potvrdom naše muškosti ili ženstvenosti. Međutim, to je pogled u potpuno krivom smjeru. Naime, ukoliko u muškom horoskopu prevladava muška energija, to nije dokaz muškosti, kao što niti prevladavanje ženske energije u muškom horoskopu ne poriče, niti umanjuje nečiju muškost. Isto vrijedi i za kombinacije u ženskom horoskopu. 

Ovdje se radi o tome, da su nazivi muška i ženska energija samo oznake. Mogli bismo smo te dvije energije zvati plus ili minus, bez značenja boljeg ili lošijeg. Možemo ih zvati lijeva ili desna ili bilo kako drugačije, ali astrologija ih zove muška ili ženska energija, a možemo ih poistovjetio sa yin i yangom. Ovo je korisna usporedba jer u našem umu yin i yang nema vrijednosno značenje kao što ih imaju riječi muški i ženski. 

U sagledavanju natalnog horoskopa, analiza kvalitete nečije energije odnosno polariteta energije, trebao bi biti prvi korak, jer nam to daje odgovore na pitanje o našim osnovnim obrascima ponašanja, motivacije i pristupu životnim situacijama. 

Možda nije loše još jednom ponoviti, kako su riječi muška ili ženska energija  samo opisni oblici i ništa više od toga. Niti jedna od ovih dviju energija nije važnija, bolja ili vrednija, to su samo naše posudbe, koje ometaju i iskrivljuju naše tumačenje ili analizu. Nažalost kolektivna svijest još uvijek je nastrojena tako da uvijek daje prednost muškarcima. To nije slučaj samo na ovim prostorima. Tako da sve što ima muški predznak, gotovo automatski favorizirali. 

Stoga možda bi bila dobra uepoedba sa slavinom i je kada bismo rekli da je plava boja na slavini bolja ili vrednija od one crvene boje na drugoj strani slavine. Kada vidimo te dvije oznake  na slavini znamo što očekujemo. Okrenemo li plavu oznaku, tada teče hladna voda i znamo da nam ta oznaka ništa ne govori o kvaliteti te vode. Primjerice iz slavine može poteći hrđava voda, klorirana, gotovo mliječno bijele boje ili može biti čista izvorska. Kakva god bila voda, okrenemo li plavu oznaku poteći će hladna voda i to je to. 

Ista stvar je i sa nazivima muška ili ženska energija. Tako naziv muška ili yang energija, označava energiju koja se uvijek izražava prema van. To je direktna energija, energija pokreta, akcije i razlučivanja, to je energija koja uvijek sve jasno pokazuje i ništa ne zadržava za sebe. Ona je dinamična energija usmjerena na jednostavno, brzo i djelotvorno ostvarivanje ciljeva. 

Nasuprot tome, stoji ženska ili yin energija, koja je upravo suprotna. To je energija koja je pasivna i koja sve zadržava, a to ujedno znači i da sve upija i pamti. Nikada ne otkriva svoje namjere, indirektna je, zaobilazna, sve želi izgladiti, ne voli sukobe i orijentirana je na procese, a ne na ciljeve. Primjer je odgoj ili obrazovanje. To su procesi, koji zahtijevaju vrijeme i strpljenje, nešto što yang energija nema.

U svakodnevnom životu potrebne su nam obje ove energije i niti jedna nije bolja od druge, jer tek zajedno čine cjelinu. Ukoliko jedna od ovih dviju energija prevladava nalazimo se u neravnoteži. To znači da imamo neku blokadu, bilo da se radi o našem ponašanju, bilo da se radi, o nama nevidljivim razinama postojanja, čije se posljedice tek vremenom očituju na nama vidljivoj razini poput: na tijelu, ponašanju ili životnim situacijama.

Poznavanje ovih dviju energija i prepoznavanje njihovih osobina u našem natalnom horoskopu može nam dati vrijedne informacije o našem ponašanju i objasniti nam zašto i kako se ponašamo na određeni način. To nam dakako ne daje osnovu da krivimo svoj horoskop za naše ponašanje i životne situacije, nego upravo suprotno. Upoznavajući svoj horoskop pruža nam se jedinstvena prilika, da sagledavamo sebe bez osjećaja krivnje, da sagledavamo sebe sa razumijevanjem i da izgrađujemo toleranciju prema sebi i drugima. To je također prilika da upoznajemo svoje slabosti i da se razvijamo i rastemo, spoznavajući i otklanjajući svoje slabosti i nedostatke. 

Najlakši način da utvrdimo odnos muške/yang i ženske/yin energije je da utvrdimo u kojim znakovima se nalaze Sunce, Mjesec i ascendent (ASC). Znači ako imamo bilo što od navedenog u vatrenim (Ovan, Lav ili Strijelac) ili u zračnim (Blizanci, Vaga, Vodenjak) znakovima, tada se radi o muškim znakovima i energija je muška ili yang. Ukoliko nam nešto od navedenog pada u vodenim (Rak, Škorpion ili Ribe) ili u zemljanim (Bik, Djevica ili Jarac), tada se radi o ženskim znakovima, a energija je yin. Kombinacije se različite, a time i način izražavanja, ali možemo na brzinu vidjeti koja od ovih dviju energija prevladava. 

To je također jedna od vrlo brzih metoda da ustanovimo odgovara li nam neka osoba kao partner. To je dakako, vrlo površna metoda i daje nam brzinski prikaz kompatibilnosti. Primjerice ako imate dva plusa (Sunce i ASC) u jedan minus (Mjesec), a druga osoba ima obrnuto, dakle, dva minusa i jedan plus. Tada se radi o nadopunjavaju i pretpostavka je da bi se mogli slagati. To bi značilo da je jedna osoba proaktivna, pokretačka, dok je druga više pasivna, ali ustrajna I može provesti sve zamisli svog partnera. To bi bio jedan od primjera. 

U natalnom horoskopu, također možemo jednostavno prebrojati planete i vidjeti koliko ih imamo u muškim znakovima, a koliko u ženskim. Na osnovu toga onda možemo ustanoviti, koja vrsta energije preteže. To je još jedna brzinska metoda, koja može biti pouzdanija, od prve jer uzimamo u obzir sve planete..

Kada smo tako ustanovili da imamo više recimo yin energiju, tada možemo reći da smo tip osobe, koja ne izražava svoje ciljeve, želje ili namjere iz prve, nego imamo svoj tajming i biramo kome ćemo reći. Također na temelju toga možemo reći da smo subjektivni, okrenuti unutarnjem svijetu i da nam treba često puta poticaj iz vama da nas pokrene na neku akciju, ali isto tako kada krenemo u neki posao taj posao obavimo do kraja, bez obzira na prepreke. 

Kakav god bio rezultat ove prve analize, on nam pokazuje prva područja na kojima bi mogli poraditi, a što će nam donijeti novi pogled i pristup prema sebi i svom životu. 
















Primjedbe