Bik

 Nakon dužeg vremena nastavljam sa pisanjem svog bloga, rekli bismo poklopile su se zvijezde. Meni iskreno nedostaje pisanje i dublje istraživanje astro tema. Puno toga prođe, što kroz proučavanje, što kroz rad, a onda neke spoznaje budu neizrečene ili pak ostanu negdje zapostavljene.

Od prije, ostao je  nedovršen ciklus o znakovima horoskopa, gdje je samo jedan znak izostavljen, a to je Bik. Simbolika je što Biku, baš kao i Škorpionu koji mu stoji nasuprot, vrijeme ne predstavlja neki faktor. Ova dva znaka mogu čekati koliko god je to potrebno. Tako je i ovaj naš Bik dočekao svoj post i nije se zbog toga baš jako uznemirio.

Zanimljivo mi je da uvijek imam potrebu ponavljati, što se tiče znakova, da svi mi živimo svih 12 znakova. Čini mi se da je dosta ukorijenjeno shvaćanje da smo  predstavljeni samo Suncem. Razumljivo je da netko tko se ne bavi astrologijom, nema drugačiju predstavu. Međutim i među onima koji se bave astrologijom ima podosta ljudi kojima prođe ispod radara činjenica da živimo svih 12 znakova horoskopa i da svi zajedno čine jednu cjelinu.

To govorim iz razloga što se često neki znakovi uzdižu, a neki omaložavaju. To shvaćanje zapravo govori koliko se na znakove gleda razdvojeno, a ne kao cjelinu. Zato sve što danas budete pročitali ili u buduće saznali o Biku o kojem je danas riječ, znajte da svi mi negdje u svom životu živimo tog Bika i da nije samo ekipa sa Suncem u Biku lijena ili hedonistički nastrojena. Svi smo mi takvi negdje poput tog Bika, netko na poslu, netko doma, netko u svojim životnim stavovima itd.

Bik je inače znak stabilnosti, razdoblja kada nakon žustrog i nezaustavljivog Ovna, dolazi ratdoblje Bika koje je polagano, smireno, staloženo.  Bik sa Ovnom dijeli jedinu zajedničku osobinu, a to je da ga ne možete odgovoriti od njegovih nauma. Razlika je u tome kako to Ovan i Bik provode kroz život. Ovan ide glavom kroz zid pod bilo koju cijenu, a Bik ako i ide razbijat zid če ići planski, uzeti dobar zalet i napravit će to samo jednom, baš koliko mu i treba da sruši taj zid.

Bik se ne zamara stvarima koje za njega nisu bitne. Naglasak je za njega. Znači svaki Bik ina nešto što  je njemu važno, zajednička riječ je uživanje ili nešto što  ima praktičnu i opipljivu vrijednost. 

Obično se Bikove etiketira da su hedonisti, da vole lijepe stvari, materijalno itd. i to je istina , ali ne kao osuda nego kao opis karaktera u kojem je ključna riječ da vole. Venera je vladarica Bika i dio njihove osobnosti je magnetizam, sposobnost da u svoj život privuku lijepe i pozitivne stvari. Sve što rade, Bikovi rade jer vole, za razliku od praktične Djevice koja će zbog nekog svog cilja biti voljna žrtvovati svoje gušte, svoje vrijeme pa čak i svoju slobodu ili osobnu moć ne bi li došla do nekog svog zacrtanog cilja, koji je vrijedan toga. Biku takvo što ne pada na pamet.

Znak Bika je simbol životne radosti, buđenje  života i osnaživanje života, da kasnije može davati plodove i spoznaje za nadolazeće generacije i novi krug života.

Znak Bika nas uči da život gradimo iz radosti i slavljenja svakog dana što živimo, ali ne na tulumima i zabavama nego kroz staloženost, strpljenje i ljubav. 

Bik se ne srami svoje ljubavi, želje za ljepotom kao niti svoje tjelesnost i putenosti. Bik sve to vidi kao dio života i postojanja u životnoj radosti. Bik je znak koji uživa, koji živi i koji nikome ne dopušta da taj kozmički red poremetiti.

Tako ne postoji što bi Bika pokrenulo, ako za to nije zainteresiran, jednako tako ne postoji ništa što bi Bika zaustavilo u onome što je on sebi zamislio da će ostvariti. Kao pravi zemljani znak, Bik je oličenje strpljivosti - ili tvrdoglavosti, jer tanka je linija između ovih osobina. Bik je spreman mnogo toga otrpijet, može dugo vremena biti otporan na metke i sve ostale nedaće života, ali ga to može skupo koštati, jer element zemlje doista može svašta podnijeti, ali rezultat uvijek izbjje na tijelo, budući da element zemlje predstavlja tijelo. Kad zemlja više ne može izdržati, ona propada, odlama se, proklizava i ruši sve pred sobom i odnosi sve što je na njoj sagrađeno.

Jedan od nedostatka Bika kao i uostalom svih zemljanih znakova je pomanjkanje vizije, mogućnost da se stvari sagledavaju sa razina, koje nadilaze materijalnu stranu postojanja. Za takve eterične, neopipljive i neobično apstraktne teme, Bik nema sluha niti mu to ima nekakvog smisla, a gdje nema smisla nema ni motivacije. Smisao i svrha (prije svega praktična svrha) je ono što motivira Bika, sve ostalo su prostranstva svemira u koje Bik nema namjeru ulaziti.





 


Primjedbe