Tropska ili sideralna astrologija

Tropska ili sideralna astrologija - evo nas na početku još jedne teme, koja... ček, ček tropska ili što..?

Ok, ok. ..počnimo onda ispočetka prvo od riječi, jer nam značenje riječi odmah objašnjava pola pojma i skida onu tajnovitost i tobožnju učenost, a mnogi vole koristiti strane riječi ne bi li pokazali svoju učenost ili što već. I onda ispadaju rečenice poput "evaluacija i ponderizacija signifikantnosti termina i metoda tropske i sideralne astrologije u kontekstu konkretne primjene u izradi natalnog horoskopa" -  što u biti je tema posta  😂😂😂😂

No dobro, idemo dalje - znači:

sideralna astrologija -  lat. sidus, sideris n. - zvijezda (kao što vidimo Stari Latini imali su više riječi za zvijezdu, a ne samo stela ili astra)

tropska astrologija - grč. τροπικός - tropikos, koju su Rimljani "uveli" iz grčkog i stvorili tropicus, a znači onaj koji se odnosi na povratak ili promjenu ili pak na solsticij odnosno suncostaj (21.06. i 21.12.) - inače su Rimljani, iako gospodari svijeta (uključujući i Grčku), uvozili grčki jezik i kulturu. Rimljanima je grčki bio jezik učenih ljudi, nešto poput engleskog u današnjem svijetu. Dok su Grci bili svjesni svoje učenosti i razine, ali ujedno i arogantni pa su sve koji nisu govorili grčki nazivali barbarima (ukjlučujuci i Rimljane, jer su govorili bar bar). Neke stvari se baš i ne mijenjaju puno 😊.
Kao sto vidimo to su dva, različita pristupa u astrologiji. O čemu se radi? Sjećate li se nebeske pozornice? (vidi post Zodijak).
Tamo smo vidjeli da su pojedina sazviježđa dala imena horoskopskim znakovima i to je bilo jednostavno skužiti - jer bila je samo jedna pozornica.  Sada ih imamo dvije - ali je isto nebo. 
Polazište je kretanje Zemlje oko Sunca, budući da smo na Zemlji morali smo odrediti neke oznake po kojima ćemo znati da je naš vrtuljak zvan Zemlja napravio krug odnosno da je prošla jedna godina (da to kretanje gledamo iz ptičje perspektive iz Svemira bilo bi lako 😊).
Jedna oznaka je da pratimo kada će, se Sunce ponovno pojaviti uz neku zvijezdu stajaćicu (to je sideralna astrologija) , a druga oznaka je kada će Sunce doći na točku gdje se sa južne nebeske polutke prelazi na sjevernu i tada počinje proljeće i to je kao sto smo rekli na 0° Ovna. (Uskoro ću povremeno pisati postove - u rubrici za one koji žele znati više, kako bi lakše razumijeli neke stvari. Ovo nije šala, a nije ni reklama  😊 samo najava).

Nekada, davno, davno ove dvije stvari su bile jednake. Odnosno pozornice su se poklapale, pa je Ovan dobio ime po sazvježđu Ovna i tako svi znakovi redom. Vremenom zbog kretanja osi Zemlje (koje se zove precesija) počele su se razdvajati te dvije pozornice. Sideralna je ostala ista jer ne ovisi o kretanju Zemljine osi,  a druga se počela pomicati unatrag u odnosu na ovu 'pozadinsku' tako da je znak Ovna po tropskoj astrologiji sada na početku Vodenjaka - sjećate se silnih najava o duhovnom dobu Vodenjaka i one pjesme Age of Aquarius iz mjuzikla Kosa - e to vam je to  😊. I tako će za nekih 2.500 godina ući u Jarca i tako redom,  ali nema brige za 26.000 godina opet će, se sve poklopiti  😁.

Na temelju ova dva pristupa nastaje sideralni ili tropski horoskop, ovisno koju pozornicu uzimamo u obzir. Koji je točniji, ispravniji možda? Niti jedan, pardon😁, hoću reći oba su jednako točna i ispravna i jednako točno funkcioniraju, a to su čari astrologije, jer možete uzeti bilo koji pristup vam leži na duši i sve funkcionira ko urica. Kako ne znam, al radi i to je za mene doista čarolija. Zapadna astrologija je tropska, dok je indijska astrologija (pod imenom jyotish) sideralna astrologija. I to je to.

Različite su pozornice, ali gledalište je isto, valjda je to razlog zbog čega funkcioniraju oba pristupa.

Do slijedećeg puta uživajte u nebeskoj pozornici i osvrnite se oko sebe i gledajte na kako čudesnom gledalištu plovimo kroz Svemir.


 

Primjedbe

Objavi komentar