Solarni horoskop

Današnji post govori o jednom od najjednostavnijih oblika predviđanja budućih događaja. Time otvaramo još jednu astrološku temu, a to je predviđanje. Današnja metoda predviđanja ili bolje prognoziranja je solarni horoskop.
Solarni horoskop - vjerojatno ste mnogo puta čuli za njega, a o njemu je bilo riječi i u postu Povratak planeta, gdje sam općenito naveo sto znači povratak planeta i ponešto o značenju povratka svakog planeta.
U današnjem postu radi se o povratku najvažnijeg planeta - Suncu.
Ovaj se horoskop naziva solarni horoskop  i pokazuje Sunce na istom stupnju kao i onog dana kada smo se rodili, dok su svi ostali planeti u potpuno drugačijem rasporedu nego kada su bili u trenutku rođenja. Također se mijenja i podznak, odnosno ascendent, koji nam za tekuću godinu puno govori kako ćemo dozivljavati druge i kako drugi nas. Osim toga ascendent nam govori i kakvo će raspoloženje prevladavati i u slučaju da imamo planete na acsrndentu, to je pokazatelj da imamo veće mogućnosti upravljati situacijom, odnosno više slobode u donošenju odluka.
Ovaj horoskop vrijedi jednu godinu, jer se gleda trenutak kada se Sunce vraća na mjesto, na kojem je bilo u trenutku našeg rođenja. Što drugim riječima znači da solarni horoskop gledamo od rođendana do rođendana i da je sloarni horoskop za tu našu godinu dana, a ne kalendarsku.
To znači ako smo rođeni, primjerice 26.08. gledamo solarni horoskop sa datumom 26.08.2018, odnosno gledamo stupanj na kojem je Sunce bilo u trenutku rođenja. Stoga nije bitan dan nego stupanj na kojem se Sunce nalazi u tekućoj godini.
Nastavimo sa primjerom, rođeni smo 26.08., kada je Sunce bilo na  2° 18' Djevice. Za solarni horoskop 2018, gledamo kada je Sunce na 2° 18' Djevice, zbog precesije, prijestupnih godina i drugih faktora, Sunce može biti dan ranije ili čak i dan kasnije od 26.08, a uglavnom je isti dan, što za solarni horoskop i nije bitno, jer astrološki rođendan nam je kada se Sunce vrati na stupanj u trenutku rođenja, a ne po datumu kako smo navikli.
U efemeridama za 2018. godinu potražimo kada je Sunce na 2° 18' Djevice i izračunamo u koji sat pada 2°18' Djevice.  U našem slučaju za 2018. godinu Sunce je na spomenutom stupnju 25.08., a vrijeme je 15:31, u slučaju da u 2018. živimo u Zagrebu.
Tako smo dobili elemente za solarni horoskop,  kao i za raspored kuća prema upravo utvrđenom vremenu.
Sada smo došli do još jedne ključne točke u solarnom horoskopu, a to je određivanje mjesta. Dok je mjesto za natalni horoskop određeno mjestom rodenja, mjesto u solarnom horoskopu određeno je mjestom gdje živimo. U slučaju da smo se rodili u Zagrebu i živimo u Zagrebu, tada nema promjene. Međutim, ako smo se rodili bilo gdje na svijetu, a sada živimo u Zagrebu, mjesto solarnog horoskopa je Zagreb.  Ukoliko se preselimo primjerice u Istanbul i živimo tamo neko vrijeme, solarni horoskop će imati mjesto Istanbul.
Svi ovi detalji izračuna važni su nam utoliko da shvatimo na koji način funkcionira solarni horoskop, kao i u slučaju da koristimo neki program da znamo što ukucati i na kraju krajeva da razumijemo ono što nam je računalo izbacilo.
U svom radu shvatio sam da, ručno računanje iako oduzima vrijeme, daje neprocjenjive informacije kroz osjećaj,a što smatram posebno vrijednim u izradi natalnog horoskopa. Tada se puno lakše povezati sa osobom, kojoj tumačimo horoskop i sa njenim životnim temama.
Što se tiče tumačenja solarnog horoskopa, a to vrijedi za sve vrste prognostičkih horoskopa, on se tumači uvijek u odnosu na natalni horoskop. Možemo izvući neke glavne stvari u solarnom horoskopu, ali kada to povežemo sa natalnim horoskopom dobijemo cjelovitu sliku i možemo razumjeti što nam solarni horoskop govori. Natalni horoskop je uvijek temelj za svaku vrstu prognoze, bez poznavanja natalnog horoskopa i koji su glavni odnosi i teme, svaka prognoza je nepotpuna i rekli bi pravnici neutemeljena, jer takva prognoza doista nema temelja.
Ljudi često puta shvaćaju astrologiju kao gatanje i proricanje zle sudbine, ali u stvarnosti astrologija je daleko od toga. Astrologija je jedan od načina da razumijemo sebe i svoj životni put. Ona je mapa našeg života, a u natalnom horoskopu zapisan je program, kojeg možemo mijenjati spoznavajući sebe i podižući razinu svijesti.
Prognoze su dio tog procesa samospoznaje i uvijek donose samo one teme, koje su zapisane u natalnom horoskopu.


Primjedbe