Hiron - most

Hiron je vrlo slojeviti simbol u našem natalnom horoskopu. U prošlom postu, dotakli smo njegovu simboliku sa stanovišta mitologije i povezali to sa pojedinim znakovima zodijaka. Hironova simbolika ima izvor i u samoj prirodi kretanja Hirona kao nebeskog tijela.  Naime, Hiron je asteroid, po definiciji, odnosno pripada skupini nebeskih tijela nazvanih kentauri. Ova skupina nebeskih tijela je posebna klasa, vrsta za sebe jer su premali da bi bili planeti, a preveliki da bi bili asteroidi, pa su slučajno ili ne nastali kentauri. Baš poput kentaura, koji slobodno i nesputano tumaraju šumama i prostranstvima prirode, tako i ovi svemirski kentauri se u svom okretanju oko Sunce, kreću neobično izduženim eliptičnim putanjama, presijecajući put divovskim planetima. Tako kentauri nekada presijecaju orbite čak triju planeta odlazeći čak iza Neptuna, gotovo na sam rub Sunčevog  sustava.

Hiron ima toliko izduženu stazu kretanja oko Sunca da se kreće između Saturna i Urana. U tome i leži njegova dublja simbolika. Naime, Hiron je nosilac znanja, napretka i profinjene prirode (naročito u odnosu na kentaure općenito). Istovremeno on čvrsto stoji na zemlji i svjestan je svih zemaljskih zakonitosti koje ovdje vladaju. Ovo posljednje je simbol Saturna, dok je prvi opis onoga što predstavlja Uran. Putujući između ta dva  planeta on spaja dva naizgled nespojiva principa: stvaranje novoga s jedne strane i očuvanje staroga. Mogli bi reći konzervatizam nasuprot pobuni. Međutim, pogledamo li malo dublje u samo značenje ovih planeta, vidjet ćemo da je Hiron doista most, ne samo simbolički kao sredstvo koje spaja, nego i po svojoj prirodi karaktera, koji uvijek gleda cjelovito, spaja i uvijek pronalazi načine (ili slikovito gradi mostove) tamo gdje postoji naizgled nespojivo. To se očituje u ranama našeg natalnog horoskopa, koje skrivaju darove i sposobnosti, a to se vidi i na primjeru Urana i Saturna.

Već pri samom opisu Hirona da je graditelj mostova, uzeta je Saturnova osobina. Naime Saturn je nepravedno ozloglašen planet, tako da se rijeđe uzimaju njegove pozitivne strane, a jedna od njih je upravo ta da je Saturn graditelj. Uran s druge strane donosi uvijek svježa i originalna rješenja i ideje pa je sigurno da će taj most biti pomalo neobičan, ali zasigurno funkcionalan (Saturn) i futurističkog dizajna (Uran), uspješno objedinjeno pod stručnim nadzorom Hirona. Iako ovaj opis može djelovati pomalo pojednostavljeno, ova slika je u stvari osnovna postavka simbola Hirona kao mosta odnosno kao holističkog učitelja.

Nadalje Uran je planet koji je u kontaktu sa nematetijalnim razinama postojanja i on je prepun ideja, koje su uvijek ispred svog vremena, tako da osobe koje primaju takve ideje često puta budu neshvaćene u svom vremenu. Tako da je ponekad potrebno da prođe neko vrijeme, kako bi se uvidjela i shvatila nečija vizionarska ideja. Upravo taj protok vremena je Saturnova priča, pa i ovdje dolazi do spajanja dviju različitih osobina Urana i Saturna. Nadalje, ideje ako ostanu u zraku ili nečijem umu ostaju samo ideje. Tako i najbolja moguća ideja je beskorisna, ukoliko se ne realizira ili ne materijalizira. Uran se zbilja time ne opterećuje, već to širokogrudno prepušta svom prstenastom susjedu Saturnu. Saturna često puta optužuju da je msterijalistički nastrojen, ali bez njega nema ostvarivanja, realizacija bilo kakvih planova, namjera i ideja. Saturn je manifestacija svega što dolazi iz nematerijalnog svijeta.
Tako da u ovom slučaju upravo Hiron može odigrati ključnu ulogu, naročito ako nam u natalnom horoskopu nisu dobro aspektirani Uran i Saturn, objedinjavajući osobine da smo kreativni, puni ideja i jednako tako da smo sposobni te ideje ostvariti, provesti u djelo.

Hiron je također most koji nam omogućuje da učimo iz prošlosti, bolje rečeno da pouke iz prošlosti, iskoristimo kako u budućnosti ne bi ponavljali iste greške. Hiron je pokretač da ne zaglibimo u Saturnovoj krutosti, nego da uzmemo ono najbolje od svog životnog iskustva i teških lekcija, koje će Hiron ugraditi u vizije, ideje i budućnost općenito, a što ulazi u Uranovo područje. Tako možemo kreativnije iskoristiti energiju Urana i ne biti žrtve njegovih ishitrenih i iznenadnih akcija, nego biti sami pokretači promjena, u čemu će nam  Uran biti podrška i vjetar u leđa.

Hiron je dakle, kao posrednik, energija koja pronosi Uranove ideje Saturnu kako bi ih ovaj materijalizirao ili jednostavno dobio neki novi uvid, a onda zatvrajući krug Hiron odlazi do Urana donoseći sa sobom neke zastarjele strukture i oblike ponašanja, koje je potrebno razbiti, napustiti i stvoriti nešto sasvim novo. Hiron svojom putanjom i svojom simbolikom mosta omogućuje da energije između dva planeta teku i surađuju, naravno samo uz posredovanje Hirona, koji pronalazi ono najbolje od oba planeta i stvara znanje i stječe svoja iskustva, koja mogu svima poslužiti na dobrobit.


I dok je Hiron most, Uran su vrata u slobodu od ega, od ograničenja materijalne razine iz koje se ulazi u novu, višu dimenziju postojanja,  gdje je ulazak gotovo nemoguć, čak i opasan, bez temelja, koji predstavlja Saturn. Tek kada smo prošli sve lekcije, koje nam je Saturn odredio i koje smo naravno, uspješno položili, tek onda nam je moguć put u nove razine i dimenzije. U tom prijelazu Hiron je most, koji nam svojim cjelovitim pogledom na svijet pomaže u prijelazu na više dimenzije svijesti, da u stvarnosti ništa nije odvojeno niti suprotstavljeno, nego da je sve dio jedne veće cjeline, čiji smo i mi sastavni dio. Da je tome tako svjedoči i Hironova umješnost da spoji naizgled nespojivo. Kada ne bi svi činili jednu cjelinu niti Hironu ne  i bilo moguće djelovati na cjelovit način.
Hiron kao most nas također podsjeća, da naš duhovni napredak i učenje lekcija, koje je naša duša odabrala nije samo za nas, niti zbog nas, nego je naš napredak doprinos drugima,  baš kao što su i planeti nakon Satutna generacijski, a njihov utjecaj se godinama osjeća na generacijama ljudi, tako i naše podizanje vibracija služi drugima, svih generacija koje su  otvorene i spremne upiti nove poruke i znanja.

Povezani članci:

1. Hiron
2. Hiron II
3. Saturn
4. Uran



Primjedbe